Eskrima (Kali, Arnis)

 

Az ESKRIMA (más filippin dialektusban Kali, Arnis) a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes önvédelmi rendszere.

ESKRIMA – EXTRÉM Hatékony Önvédelem, Harcművészet és Küzdősport

A Fülöp-szigetekről származó tradicionális önvédelmi rendszert a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartják az egész világon. Amellett, hogy a Dél-kelet Ázsiai kommandósok kiképzési anyagában szerepel, testi képességektől függetlenül felkészíthet bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédhesse magát és szeretteit.

Önvédelem, mert a Fülöp-szigetek nagy részén a mai napig nincsen közbiztonság, bármikor megkéselhetnek, vagy óriási testi és számbeli fölényben is lehetnek a támadók. Az Eskrimának ilyen extrém veszélyes helyzetben kell helytállnia! Emellett az Eskrima a Dél- Kelet ázsiai kommandósok kiképzési anyagában is szerepel.

Harcművészet, ugyanis az Eskrimában a gyakorló, maga az ember, és az önfejlesztés áll a középpontban. Emellett lényeges még az egészségmegőrzés, és a stressz oldása. Elsősorban a veszélyes helyzetek elkerülését hangsúlyozzuk, de amikor már nincsen más megoldás, teljes tudásunkkal védjük meg magunkat és szeretteinket.

Küzdősport, hiszen az Eskrima mára világszerte elterjedt versenysporttá vált. A Fülöp-szigeteken kívül a nyugati világban űzik régóta (USA, Anglia, Németország, stb.), de Magyarországon is teret hódít, sőt már rangos nemzetközi eredményeket is fel tud mutatni a magyar csapat (Európa bajnoki, és világbajnoki aranyak!). A versenyek nagyon kemények, pörgősek és látványosak.

Hazánkba kb. tíz évvel ezelőtt érkezett meg az Eskrima, és kezdte el hódító útját. A legnagyobb magyarországi csoport a Dankó Ferenc által vezetett Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet, ahol eredeti Fülöp-szigeteki tanmenet szerint (fokozatrendszer) oktatják a gyakorlókat, minden évben filippin mestereket hívnak meg, és tagjai között többszörös nemzetközi szintű bajnokok találhatók.