Tarolt a VB-n a Szatmári Verbunk

Mit keres a magyar néptánc egy keleti harcművészet világbajnokságán?
A napokban zajlik Debrecenben egy ázsiai eredetű harcművészet világbajnoksága, melyen a magyar válogatott egy rendhagyó formagyakorlattal lepte meg a jelenlévőket.
A harcművészeti versenyek formagyakorlatai arra szolgálnak, hogy a versenyző bemutassa, hogyan védene ki egy támadást a való életben.

Ehhez képest a magyar válogatott egy néptánc elemekkel tarkított harci gyakorlatot mutatott be, élő magyar népzenei kísérettel. A közönség – és a zsűri – tomboló tapssal, ovációval kísérte végig a produkciót. Ismét bebizonyosodott, hogy élő és szoros kapcsolat van egy nép tánchagyománya és az önvédelme között. Azok a mozdulatok, melyekkel régen a kanászok, pásztorok, csikósok és betyárok megvédték magukat és jószágaikat, szervesen beépültek a tánchagyományunkba. Ezek emlékét őrzi számos magyar táncfajta elnevezése, mint a kanásztáncok, vagy a botolók. Ugyanide sorolhatóak a huszáros, verbunk jellegű toborzótáncok is, melyek szintén szervesen illeszkednek az ősi harcművészeti motívumokhoz.

eskrima_valogatott_csapatforma Az Eskrima Világbajnokság zsűrije – benne számos nemzetközi nagymesterrel – aranyéremmel jutalmazta a Cifra Roland, Disznós Imre, Horváth Csaba, Szabó Balázs alkotta csapat produkcióját. A gyakorlatsort Mokos Béla néptáncos, Eskrima harcművész tanította be.
Az Eskrima – mint önvédelmi módszer – a Fülöp-szigeteketen alakult ki azért, hogy felkészítse gyakorlóit bármely extrém szituációra, akár több támadó, pisztoly és más fegyverek ellen. Az Eskrimát a XXI. Század leghatékonyabb fegyveres és pusztakezes harcművészetének tartják az egész világon. Amellett, hogy Délkelet-Ázsiai kommandósok kiképzési anyaga, testi adottságoktól függetlenül felkészíthet bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédhesse magát és szeretteit.

Az Eskrima Világbajnokság e hét csütörtöktől szombatig Debrecenben, a Kölcsey Központban zajlik (Debrecen, Bethlen utca), részletes információ elérhető a wekaf.hu weboldalon.