Újkori Gladiátorok Debrecenben

 

Véresebb szakaszába lép ma a Debrecenben megrendezett Eskrima Világbajnokság, amelyen 5 földrész 150 versenyzője botokkal és késekkel méri össze erejét.
Péntektől kerülnek sorra a full-kontakt küzdelmek, ahol a fegyverekkel teljes erőből visznek be ütéseket egymásnak. A védőfelszerelések – sisak, kesztyű, védőmellény – ellenére jelentős a sérülésveszély és az elviselendő fájdalom. A csütörtöki kezdőnapon a könnyedebb versenyszámok kerültek sorra, melyeken a magyarok kiválóan szerepeltek, számos érmet gyűjtöttek. Bízzunk benne, hogy pénteken és szombaton, amikor a csontdaráló full-kontakt, azaz teljes erejű fegyveres küzdelmek kerülnek sorra, a magyarok ismét sikeresen és komolyabb sérülések nélkül állnak helyt.

Az Eskrima Világbajnokság küzdelmeit késsel, valamint egy, illetve dupla bottal vívják. Ezek a botok 75 centiméteresek és elég komoly fájdalmat tudnak okozni, ráadásul másodpercenként akár 2-3 találatot is bevihetnek egymásnak a küzdő felek. A világon először a debreceni világbajnokságon kerül sor a hosszúbotos fullkontakt fegyvernemre. A 150 cm-es “hosszúbotok” olyan erővel csapódnak be, hogy ellenük a védőfelszerelések is csak minimális védelmet nyújtanak. Bizonyítja ezt az is, hogy a felkészülés során a magyar válogatott tagjai számos csonttöréses sérülést szenvedtek el.

“A felkészülés során egy ujjam tört el, és kifordult a térdem, de most itt vagyok és készen állok a harcra. Világbajnok szeretnék lenni!” – mondta Rátonyi Dávid (17), a magyar válogatott tagja.

De mi is az Eskrima? Egy harcművészet, amely a Fülöp-szigeteketen alakult ki azért, hogy felkészítse gyakorlóit bármely extrém szituációra, akár több támadó, pisztoly és más fegyverek ellen. Az Eskrimát a XXI. Század leghatékonyabb harcművészetének tartják az egész világon. Amellett, hogy Délkelet-Ázsiai kommandósok kiképzési anyaga, testi adottságoktól függetlenül felkészíthet bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédhesse magát és szeretteit.

Az Eskrima Világbajnokság e hét csütörtöktől szombatig Debrecenben, a Kölcsey Központban zajlik (Debrecen, Bethlen utca), részletes információ elérhető a wekaf.hu weboldalon.

2014. július 24.