WEKAF

 

A WEKAF (World Eskrima Kali Arnis Federation) az első és legnagyobb filippin harcművészeti világszervezet, és közel 40 országot tömörít magába. A világbajnokságokat kétévente rendezik meg. Magyarország 2008 nyarán, az akkori Fülöp-szigeteken megrendezett világbajnokságon csatlakozott a WEKAF-hoz, és azóta minden VB-n képviseltette magát.

A versenyszabályok hosszú utat tettek meg, amióta 1979 márciusában az első Fülöp-szigeteki nemzeti Eskrima Kali Arnis (EKA) Bajnokságon bevezették, de az évek során lényegében ugyanaz maradt. Kiállta az idő próbáját, és az ember véget nem érő küldetését a fejlődésért, így jobb alapot biztosít a versenyzőknek és nézőknek egyaránt.

A WEKAF szervezetet Dionisio Cañete vezető-nagymester alapította, illetve ő alkotta meg a versenyszabályokat, és a védőfelszerelést is.

A WEKAF versenyzés hivatalos meghatározása:

Az Eskrima (Kali, Arnis) test-test elleni teljes erejű (full contact) küzdelem, vagy botharc verseny, vagyis támadó és védekező mozdulatok keveréke, melyet önvédelemre használnak rattan bottal, azaz „olisival”.

A küzdelemben a versenyzők gyorsaságukat, helyezkedési képességüket és technikai tudásukat használják fel, hogy több ütést vigyenek be, illetve több pontot szerezzenek a győzelem érdekében. A küzdelemben minden ütést és csapást pontoznak, kivéve a lefegyverzést, mely egy jól kivitelezett pontot érő ütésnek felel meg.

Az Eskrima verseny a testi képességeket, támadásokat, védéseket, stratégiát látványos és felettébb érdekes sporttá kombinálja össze.